Hamšík po Skopje: Ukopali a uskákali sme to, Škrtel: Ťažké

16.11.2014 Celý región

Skopje 16. novembra (TASR) - Spanilá jazda slovenských futbalistov v kvalifikácii EURO 2016 pokračuje.

Triumf 2:0 v Skopje pre zverencov trénera Jána Kozáka znamená, že majú po štyroch kolách plný bodový zisk a v tabuľke C-skupiny prezimujú na prvom mieste bez straty kvetinky. Opora národného výberu Marek Hamšík však ešte o postupe na finálový turnaj do Francúzska nechcel špekulovať.

Slováci vyhrali v septembri na Ukrajine, v októbri doma s majstrami Európy Španielmi a následne aj v Bielorusku. Po novembrovej výhre v Skopje ich už v budúcom roku v marci čaká doma outsider z Luxemburska, v júni potom opäť doma Macedónsko a v septembri hrajú v Španielsku a doma s Ukrajinou.

Poďakovanie fanúšikom

Slovenskí fanúšikovia vo futbalovom zápase 4. kola kvalifikácie C-skupiny na EURO 2016 medzi Macedónskom a Slovenskom 15. novembra 2014 v macedónskom Skopje.

"Je to skvelé, ale kvalifikácia je ešte dlhá. Dá sa povedať, že máme teraz dobré vyžrebovanie, musíme sa teda pozerať na to. Naozaj tam máme zápasy, v ktorých sa dá spraviť šesť až deväť bodov. To by bolo skvelé," povedal kapitán SSC Neapol po súboji, ktorý zhodnotil slovami: "Dôležité bolo uhrať body a berieme si domov tri, takže lepšie to ani nemohlo byť. Určite výkonnostne to bol náš najslabší výkon, ale pozerajme sa na to, že máme 12 bodov, sme prví v skupine, čo nikto nečakal. Bolo dôležité nedostať gól a ten sme nedostali, dokázali sme dať dva v prvom polčase. V tom druhom sme zbytočne prestali hrať, niečo si tam vytvorili, ale našťastie obrana bola dnes skvelá a nejako sme to tam dokázali uskákať a ukopať. Dovolili sme im viac najmä preto, lebo sme prestali hrať, našu medzihru sme úplne vypustili a sústredili sme sa na bránenie. No to nevadí, dôležité je, že máme víťazstvo."

Hamšík nezabudol ani na fanúšikov Slovenska, ktorí v hojnom počte merali do Skopje cestu a vytvorili pre hostí domácu atmosféru: "Sme za to veľmi vďační. Urobili super atmosféru, precestovali toľko kilometrov a víťazstvo venujeme aj im."

Zdravotné problémy Škrtela

Veľké zdravotné ťažkosti pred zápasom trápili obrancu Martina Škrtela z FC Liverpool. Napriek tomu bol kapitán "Kozákovcov" opäť pilierom slovenskej defenzívy. "Bolo to ťažké a hlavne v prvom polčase mi trvalo dlhšie, kým som sa rozbehol. Som rád, že sme nakoniec zvíťazili a hlavné je, že sme aj nedostali gól. Takže sme šťastní. Povedali sme si, že sa musíme vyvarovať faulov, ale bohužiaľ tých štandardiek bolo veľa, niektorých aj nezmyselných zo strany rozhodcu. Ale to k tomu asi patrí. Sme radi, že napriek toľkým skrumážiam, závarom, strelám sme ten gól neinkasovali."

Vynútené striedania

Po zraneniach Petra Pekaríka a Juraja Kucku musel slovenský tréner reagovať vynútenými striedaniami. "Zranenia samozrejme k futbalu patria. Dvaja kľúčoví hráči sa zranili, ale tí, čo tam nastúpili namiesto nich, či už Filip Kiss alebo aj Dušan Švento, ich zastúpili. V tom sa aj ukáže sila toho kolektívu, že všetci 23 hráči, ktorí sú v tej nominácii, sú schopní hrať a kedykoľvek nastúpiť do zápasu. A to je dobre."

Nekompromisný stopér s úsmevom v hodnotení doterajšej kvalifikácie poznamenal, že by mu neprekážalo, ak by v tomto roku Slováci v kvalifikácii ešte čo to odohrali: "Škoda, že sa aj cez zimu nepokračuje, lebo fazóna aj výsledky teraz boli dobré. Vyžrebovanie sme mali ťažké a nikto nepočítal, že tých bodov bude toľko. Sme obrovsky šťastní a verím, že tá jarná časť kvalifikácie bude rovnako úspešná ako táto."

Kucka mal v Skopje fanklub

Ďalšie skvelé tri kvalifikačné body, hoci vo veľmi zložitom zápase, získali slovenskí futbaloví reprezentanti v sobotu večer v macedónskom Skopje. Vďaka cennej výhre 2:0 zverenci trénera Jána Kozáka potvrdili post lídra C-skupiny, ktorej kraľujú s plným počtom 12 bodov zo štyroch zápasov. Po predchádzajúcich triumfoch na Ukrajine (1:0), doma so Španielskom (2:1) a v Bielorusku (3:1) tak opäť zabodovali naplno a sú na skvelej ceste postúpiť na finálový turnaj do Francúzska.

Slováci boli efektívni, z troch striel do priestoru brány dali dva góly. A hoci v druhom polčase im už absentovala medzihra, pričom sa museli vyrovnať aj so stratami pre zranenia vystriedaných Petra Pekaríka a Juraja Kucku, zvládli situáciu sebavedomo a rutinérsky. "Tá hra nebola úplne najlepšia z našej strany. Ale aj také sú dni. Pomohli nám tie dva góly v prvom polčase, že sme viedli 2:0. Macedónci ukázali, že vedia hrať futbal a že sú nebezpeční. Mali strašne veľa štandardiek, aj so šťastím sme sa s tým dokázali vyrovnať. Musíme sa aj v domácom zápase proti nim budúci rok určite dobre pripraviť a nič nepodceniť," zhodnotil zápas autor prvého gólu Juraj Kucka, ktorého prišiel na štadión Filipa II. Macedónskeho podporiť aj vlastný fanklub: "Bol tu ocino s kamarátmi, spravili si výlet autom. Som rád, že sem nešli nadarmo," vysvetlil stredopoliar Janova, ktorého meno skandoval celý zaplnený slovenský sektor. Kucka sa v boji o šampionát prezentuje dôležitými gólmi, jedným "odpálil" v októbri v Žiline aj majstrov Európy zo Španielska a aj teraz sa zapísal do listiny strelcov: "Je to super, som rád, že mi to tam padá, a že tie góly pomáhajú k bodom. Ale určite je to práca kolektívna, ak by mi tam Vlado neprihral, tak ten gól nedám. Je super, že sa nám takto darí a my si to užívame nadmieru a diváci, myslím si, tiež. Sme radi, lebo sa to hrá pre ľudí. Obzvlášť, keď prišli v takomto počte tak ďaleko od domova a prišli nás podporiť. Musíme im poďakovať."

Dvanásť bodov, štyri výhry zo štyroch zápasoch a výborné postupové šance, dvere do Francúzska sú pootvorené, Kucka ale zachováva nadhľad: "Malo by to vyjsť, ale nemôžeme ešte takto premýšľať. Aj v tomto zápase nebolo vidieť, že by sme boli nejakí favoriti. Dali sme síce dva góly, ale oni mali naozaj z hry dosť. Ukázali, že vedia hrať futbal. Čaká nás ešte Luxembursko, ani to nebude ľahké, musíme brať každý zápas tak, ako by to boli Španieli alebo nejaký silný súper."

Gólovo sa v súboji presadil aj Adam Nemec z druholigového nemeckého klubu Union Berlín, ktorý pri národnom tíme pookrial po problémoch u zamestnávateľa. Pri gólovom momente zachoval chladnú hlavu, hoci ho chyba domáceho obrancu prekvapila. "Ja som zostal fakt dosť prekvapený, nepočítal som s tým absolútne. Trošku sme sa s Miňom nepochopili, ja som bežal na zadnú, on to prihral na prvú. Zrazu v momente sa ten obranca pošmykol, ja som si loptu dobre spracoval a relatívne dobre umiestnil, takže som rád, že som chlapcom pomohol k tomuto víťazstvu," povedal Nemec, ktorý tiež ešte nepovažuje účasť na finálovom turnaji ME za "vybavenú": "Jedna vec je, že to máme rozohrané nad očakávanie nás všetkých. Máme 12 bodov. Ale je to stále beh na dlhú trať a je pred nami ďalší rok kvalifikácie. Vieme, že to nepríde samo a budeme musieť tomu ísť naproti."

V bránke hostí podal opäť spoľahlivý výkon Matúš Kozáčik z Viktorie Plzeň. Hoci mal pri nastrelených tyčkách Macedóncov i kus šťastia, poradil si aj s nepríjemnými strelami, ktoré tesne pred ním a na nie ideálnom teréne neočakávane skočili. Pár lôpt mu tak aj vypadlo z rúk, ale vždy zaúradovala slovenská defenzíva: "Mali tie štandardky veľmi nebezpečné, kopali to výborne. V prvom polčase sa mi to ešte trošku podarilo tečovať, v tom druhom mi pomohla vyslovene žrď, takže bolo aj trochu šťastia. Terén bol nepríjemný, ja som chalanov na to upozorňoval, nech dobiehajú tie lopty, pretože tam sa môže stať čokoľvek a našťastie to ešte vždy odkopli." Aj podľa Kozáčika je cesta na EURO ešte dlhá: "Máme to skvele rozohrané, ale ešte sme nepostúpili. Čakajú nás ťažké zápasy, ešte ich veľa musíme zvládnuť. Nemáme nič isté, ešte to bude ťažké. Bolo skvelé, že taká veľká skupina ľudí príde na zápas vonku."
 

Vyberte región